کولر گازی یکی از رایجترین سیستمهای تهویه مطبوع بوده که از دو عملکرد متفاوت سرمایشی و گرمایشی پشتیبانی میکند. این دستگاه تهویه مطبوع از پرکاربردترین سیستمهای موجود در بازار است و در بسیاری از منازل مسکونی و خانهها ، آپارتمانها، ادارات و … استفاده میشود. کولر گازی نیز عملکردی مشابه سایر سیستمهای سرمایشی دارد. به این صورت که از یک چرخه تبرید سرمازا بهره میبرد. چرخه یا سیکل تبرید به سیکلی گفته میشود که در آن انرژی الکتریکی به سرما تبدیل میشود. به زبان سادهتر با گرفتن هوای گرم داخل ساختمان و تبدیل آن به هوایی مطبوع و خنک به ایجاد تهویه مطبوع کمک خواهد کرد.
در مقایسه کولر آبی و گازی بهتر است که ابتدا تعریف دقیقی از این کولرها داشته باشیم. کولر گازی را میتوان به طور کلی در دو دسته دو تکه و یکپارچه دستهبندی کرد. یکی از متداولترین آنها کولر گازیهای دو تکه هستند که اصطلاحاً به آنها اسپلیت نیز گفته میشود. اسپلیتها در واقع از دو واحد یا یونیت بیرونی و داخلی تشکیل شدهاند. بخشی از آنها که شامل کمپرسور و کندانسور و … است باید در بیرون از ساختمان و محیط داخلی باشد و بخش دیگر آن که شامل فن، دریچههای پخش هوا و … هستند باید در داخل ساختمان نصب شوند. در عوض کولر گازیهای یکپارچه تنها یک واحد دارند. کولر گازیهای پنجرهای نمونهای از کولر گازیهای یکپارچه هستند، که بهصورت واحد بر روی پنجره یا هر مکان دیگری گذاشته میشوند.
گفتنی است که کولرگازی پنجرهای در مقایسه با کولر گازی دو تکه یا اسپلیت قیمت کمتری دارد. ولی در مقابل میزان مصرف انرژی در کولر گازی پنجرهای 2.5 برابر کولرگازی دیواری یا اسپلیت است. همچنین از قدرت خنککنندگی بالایی برخوردار نیستند و قابلیت خنک کردن مساحت زیادی را ندارند.بنابراین هزینهای که بابت خرید کولر گازی اسپلیت پرداخت میکنید، در دراز مدت و بعد از چند وقت استفاده توسط مصرف پایین برق و هزینه ناشی از آن جبران خواهد شد.
کولر آبی دستگاه بزرگ آبی رنگی که بر روی پشت بام خانهها گذاشته میشود. البته امروزه شاید چندان کاربردی نباشد چرا که کولرهای گازی جای آن را گرفتهاند. کولر آبی فقط یک دستگاه ساده نیست بلکه برای ارتباط به داخل ساختمان به کانالکشی متعدد و پیچیدهای نیاز دارد. باید از دهانه اصلی کولر آبی کانالهای متعددی برای تمام اتاقهای ساختمان یا منزل مسکونی کشیده شود. اساس کار کولر آبی به این صورت است که با استفاده از تبخیر قطرات آبی که با هوا آمیخته شدهاند برای خنکسازی محیط استفاده میکند.این دستگاه برای خنک کردن هوای گرم مخصوصاً در مناطق گرم و خشک بسیار کاربردی است. کولر آبی با بهرهگیری از فرآیند تبخیر آب به خنک کردن هوا کمک میکند.
در واقع از اصلیترین مشکلات کولر آبی این است که هوای آلوده و نامطبوع را به راحتی وارد خانه خواهد کرد. این هوای آلوده امکان دارد دارای انواع میکروب و باکتری و عوامل بیماریزا باشد که هزاران بیماری تنفسی به دنبال داشته باشد. به همین دلیل است که اکثر افرادی که به مدت طولانی در معرض هوای کولر آبی قرار میگیرند دچار سردرد و گرفتگی بینی و … خواهند شد. تمام این مشکلات به دلیل هوای آلودهای است که کولر آبی وارد فضای داخلی ساختمان کرده است.
البته موضوع دیگری که هرگز نباید از آن چشمپوشی کرد، پوشالی است که در کولرهای آبی استفاده میشود. این پوشال همیشه در معرض گرد و غبار و هوای آلوده قرار میگیرد و به دلیل اینکه به صورت مداوم خیس است، احتمال تولید انواع قارچ و میکروب و … را بسیار بالا خواهد برد. بنابراین اگر این پوشال هر چند وقت یکبار عوض نشود، احتمال ورود انواع میکروب و باکتری به داخل فضای داخلی ساختمان بسیار بالا خواهد بود و باعث انواع بیماریهای تنفسی خواهد شد.
یکی دیگر از موارد مقایسه کولر آبی و گازی تفاوت در شرایط و اقلیم آب و هوایی است. در واقع کولر آبی برای هر شرایط آب و هوایی مناسب نیست و باید فقط در آب و هوای خشک از آن استفاده کرد. برای نمونه شهرهایی مانند یزد، کرمان و خراسان و سایر شهرهای جنوبی کشور که هوای خشکی دارند، برای استفاده از کولر گازی مناسب هستند. به این دلیل که کولرگازی به علت تبخیر قطرات ریز آب همیشه مقداری رطوبت ایجاد میکند و باعث از بین رفتن این خشکی هوا میشود.
اما این نوع کولر هرگز برای استفاده در مناطق شرجی کشور که آب و هوایی مرطوب دارند مناسب نیست و در این مناطق بهتر است که حتماً از کولر گازی استفاده شود. هر چند برای مناطق خشک نیز امکان استفاده از کولر گازی وجود دارد و بهترین نتیجه را نیز خواهد داشت. اما اگر به خرید کولر آبی به هر دلیلی اصرار دارید، بهتر است که از آن فقط برای مناطق با آب و هوای خشک استفاده کنید.
یکی از مهمترین دلایلی که برخی از افراد از خرید کولر گازی منصرف میشوند، مصرف بالای انرژی در آن است. این مورد در مقایسه کولر آبی و گازی نیز اهمیت دارد و نباید از آن غافل بود. در واقع کولرهای گازی در مقایسه با کولرهای آبی مصرف برق زیادی دارند ولی در عوض کولرهای آبی نیز با مصرف آب بیرویه برای محیط زیست و این شرایط و بحران کمآبی تهدیدی جدی به حساب میآیند.
اما در ساختار کولرهای گازی با تعبیه کردن انواع قابلیتها، فناوریها و تکنولوژیها میزان مصرف انرژی بسیار کاهش یافته است. در واقع برای کاهش دادن مصرف انرژی نیز از فناوریها و قابلیتهایی بهره گرفته شده است و با رعایت اصول و موارد استاندارد میتوان میزان مصرف انرژی را در کولر گازی کاهش داد. توجه کردن به مواردی مانند مساحت محیط و نوع کاربری آن، مجهز بودن به فناوری اینورتر و … از موارد مهم برای کاهش دادن میزان مصرف انرژی است.
با ورود و یا ثبت نام در سایت شما شرایط و قوانین استفاده از سرویس های سایت و قوانین حریم خصوصی آن را میپذیرید.